Alles over wijnen

 

 

Alvast enkele verhalen

Goede, betaalbare wijn: het opleggen van wijnen

Ik maak zelf vruchtenwijn. Ik ben hiermee ongeveer twintig jaar geleden mee begonnen. Wijn kun je maken uit diverse, zo niet alle vruchten. Als je er, behalve wat additieven, maar suiker en gist aan toevoegt. Ik heb zelfs een keer wijn van koffie gemaakt. Het meeste succes heb ik echter met vlierbessenwijn. Ik zal nog wel een keer een recept plaatsen op deze website. Eerst maar eens een algemeen verhaal.

 

Recept voor vlierbessenwijn

Ik ga uit van 25 liter wijn, als je minder (of meer) maakt, kun je uiteraard de verhoudingen van de ingrediënten aanpassen.

Apparatuur

  1. Emmers
  2. (grote) Pan(nen)
  3. Verwarmingsbron
  4. Zeef
  5. Staafmixer
  6. Mes
  7. Mandfles 25 liter
  8. Watten of een stuk doek
  9. Waterslot
  10. Slang en slangenklem
  11. 35 donkere (groen) wijnflessen
  12. 35 kurken
  13. Kurkapparaat

 

Ingrediënten

  1. 10 kg vlierbessen
  2. 50 gram citroenzuur
  3. 600 gram rozijnen
  4. 7 bolletjes gember
  5. 4.5 kg suiker
  6. 7.5 gram pecto enzyme
  7. 15 gram gistvoedingszout
  8. (voldoende) gist
  9. sulfiet/citroenzuur

 

(1) Pluk 10 kg vlierbessen, verwijder (zo veel mogelijk) de steeltjes en was ze (vlierbessen bevatten vaak insecten zoals oorwormen, spinnen etc.).

(2) Zet een pan met ruim water op, breng alle bessen over en breng aan de kook (pas op met spatten, je hebt zo alles rood/paarsgekleurd).

(3) Kook de bessen gedurende minstens 5 minuten onder af en toe roeren (dit wordt gedaan om het giftige sambunigrine (blauwzuurglycoside) te laten ontwijken).

(4) Haal de pan van het vuur en zeef de bessen warm via een groot zeef in een tweede pan, waarbij je het sap er zoveel mogelijk doorheen perst.

(5) Voeg vervolgens toe:

50 gram citroenzuur (of citroenzuur uit citroenen; reken 15 gram voor twee citroenen),

600 gram gehakte rozijnen (bijvoorbeeld met een staafmixer),

7 bolletjes gember (eveneens fijngemaakt met bijvoorbeeld een mes) en

4.5 kg suiker.

(6) Koel af, breng alles over in een 25 liter mandfles (via een trechter) en sluit af met een prop watten

(7) Voeg een dag later toe:

7.5 gram pecto enzyme (staat meestal wel op de verpakking hoeveel je nodig hebt),

15 gram gistvoedingszout en

cultuurgist (staat op het zakje hoeveel je nodig hebt). Maak wel eerst een giststarter: los de gist op in iets warm (30-35˚C) water, voeg een theelepel suiker toe en wacht totdat het mengsel goed begint te schuimen. Voeg dit mengsel daarna toe aan het sap.

(8) Schud of roer alles goed door elkaar. Laat de fles staan met de prop watten (of afgedekt met een stuk doek). Na één of twee dagen zie je al volop gisting. Bovendien kun je het goed ruiken.

(9) Vervang na ongeveer een week de prop watten (of het doek) door een waterslot. Je ziet en hoort de koolzuur ontwijken uit de fles.

(10) Decanteer de opossing regelmatig door gebruik te maken van een slang (overhevelen in een tweede fles, waarbij de droesem (neerslag) zoveel mogelijk achterblijft). De eerste keer na twee tot drie weken. Later kan dit minder frequent gebeuren. Wanneer er geen koolzuur meer ontwijkt, m.a.w. het niveau in het waterslot is aan beide zijden gelijk, kan de wijn worden gebotteld. Afhankelijk van de smaak kan er nog suiker (of andere ingrediënten) in elk gewenst stadium worden toegevoegd. Zorg er wel voor wanneer je gaat bottelen dat de wijn helder is en niet meer gist (anders loop je kans dat later de kurken er afvliegen of in het ergste geval de fles knapt).

(11) Vul de wijnflessen via een slang (en slangenklem) en sla er een kurk in met een kurkapparaat. De kurken eerst een nacht in water laten staan. Zorg er voor dat je zo schoon mogelijk werkt, ook de flessen moeten goed schoon zijn. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een mengsel van sulfiet en citroenzuur. Er ontstaat dan SO2 dat bacteriën doodt. Als je bacteriën in de wijn hebt, kun je het verder wel vergeten. Ik heb hier echter nog nooit last van gehad. Ik ga trouwens in de toekomst deze flessen behandelen met soda in heet water. Ik denk dat dit ook een uitstekend middel is.

(12) Na het bottelen kun je indien gewenst nog krimpfolie aanbrengen en de fles voorzien van een etiket.

 

Vervolgens kan het feest beginnen. Ik raad je aan, als het mogelijk is, om de flessen een poos te laten liggen. Dat komt de kwaliteit van de wijn ten goede. Je kunt natuurlijk ook regelmatig een fles proeven. In  dat geval weet je precies hoe lang je moet wachten totdat de wijn op dronk is.

Veel succes! Mocht iets niet duidelijk zijn, stuur mij dan een email.

NB Op Internet zijn genoeg leveranciers van wijnattributen te vinden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb